NEOLİTİKTEN GÜNÜZÜMÜZE KADIN SEMİNERİ DÜZENLENDİ

Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı’nın kent sakinlerine yönelik düzenlediği gezi etkinlikleri kapsamında Ergani Çayönü ve tarihi Hilar Mağaraları’na gezi düzenledi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gültan Kışanak, Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aslı Özdoğan ve kadınlardan oluşan gezi ekibi sabah saatlerinde Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya gelerek, araçlarla Ergani’ye hareket etti. Gezi ekibini ilçemizde Ergani Belediye Başkanı Ramazan Kartalmış ve belediyemiz kadın personeli karşıladı. Geziden önce Turizm Şube Müdürlüğü, şapka, turizm rehber kitabı, magnet, kupa ve kent tanıtım CD’sinin yer aldığı çantaları kadınlara dağıttı.

Seminer verildi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Mezopotamya Kadın Müzesi çalışmaları kapsamında Ergani Belediyesi Aile Parkı’nda düzenlenen “Neolitikten Günümüze Kadın Semineri” ile başladı. Semineri Çayönü’ndeki kazı çalışmalarını yürüten Çanakkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aslı Özdoğan verdi. Özdoğan, Neolitik’in bir devrim olmadığını, daha önceki dönemlerin bir birikiminin sonucu olduğunu belirterek, Neolitik’in tarihin en barışçıl dönemi olduğunu söyledi. Anadolu Mezopotamya ve Levant’ta (Doğu Akdeniz) kadar olan bölümde Neolitik dönem ile birlikte ortak bir kültürün oluştuğunu kaydeden Özdoğan, aynı zamanda o dönemde topluluklar arasında ciddi bir iletişimin yaşandığını ifade etti. Sunumuna çeşitli dönemlere ait arkeolojik kazılarda bulunan heykelleri yorumlayan Özdoğan, tarihte en çok sembollerin Neolitik dönemde ortaya çıktığını belirtti. Sunumunda Çayönü kazılarında ortaya çıkan heykellerden örnekler veren Özdoğan, Doğu Akdeniz ve Van arasında Halaf kültürünün yaşandığını, topluluklarda eşitlikçi, barışçıl, demokratik ve komünal yaşamın hüküm sürdüğünü kaydetti. Özdoğan, ürünün ortaya çıkmasıyla birlikte bu yapının bozulduğunu, ilk başta topluluklar arasında sınıfların oluştuğunu daha sonra bu durumun kadına kadar yansıdığını vurguladı.

Yapılan sunumun ardından gezi ekibi, ilk olarak arkeolojik kazıların yapıldığı Çayönü’nde kazı alanını gezdi. Özdoğan, burada, o dönemin tarihi, kültürü, yaşam şekli ve coğrafik konumu hakkında bilgi verdi. Kadınlar, Ergani ilçesindeki geziyi Tarihi Hilar Mağaraları’na yapılan ziyaretle tamamladı.

Ergani Belediyesine Teşekkür

Kışanak, Ergani Belediye Başkanı Ramazan Kartalmış ile birlikte yakın zamanda açılan Aile Parkı’nı gezdi ve burada piknik yapan aileleri ziyaret etti. Yurttaşlar, Başkanlara yoğun ilgi göstererek yapılan parktan dolayı teşekkür etti.

Kadınlar, Ergani’nin ardından Eğil ilçesinin tarihi yerlerini gezme şansı yakaladı. Eğil’de bir süre dinlenen kadınlar, geziyi baraj gölü üzerinde yapılan feribot turuyla tamamladı.